Forsvarlig opplæring av verneombud
Dette året er det kommet noen viktige endringer i arbeidsmiljøloven som kan ha fått betydning for din virksomhet. Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning krever at verneombud skal gis opplæring på minst 40 timer, med mindre partene i fellesskap er kommet fram til at kortere opplæring er forsvarlig ut fra en vurdering av problemenes karakter og omfang.
Todagers opplæring med tilpasset nettkurs
4.-5. november arrangerer TrinnVis, i samarbeid med BHT Bergen, todagers nettkurs for verneombud. Kursene er skreddersydd for helsevirksomheter, og tar utgangspunkt i at du bruker TrinnVis som HMS-system.
I TrinnVis finner du Avtale om forsvarlig opplæring av verneombud. Avtalen omfatter en forsvarlighetsvurdering. Det innebærer at partene (arbeidsgiver og arbeidstakere) i fellesskap vurderer forsvarligheten av opplæringen for verneombudet.
En slik avtale er påkrevet for å kunne gi verneombudet kortere opplæring enn de 40 timene loven krever. Avtalen må signeres av arbeidsgiver og representant for arbeidstakerne, og skal fremlegges for Arbeidstilsynet ved tilsyn.
Her finner du avtalen i din TrinnVis-konto
Dato nettkurs høsten 2024
- Mandag 4. og tirsdag 5. november
Påmelding innen 28. oktober
Kurspris: kr. 6 000,- (ingen mva)
Påmelding er bindende. Begrenset antall plasser. Kurs kan bli avlyst ved for få påmeldte. Kurset forutsetter at redusert opplæringstid for verneombud er avtalt.
Mer informasjon og agenda: Nettkurs for verneombud
TrinnVis er oppdatert
I TrinnVis har lovendringen fått konsekvenser for ansvarsområdet Verneombud og retningslinjen HMS-plan. Avtaleforslaget Avtale om annen ordning enn verneombud finner du i din TrinnVis-konto hvis du har færre en fem personer registrert som ansatte.
Relevante dokumenter i din TrinnVis-konto
Endringer i regelverket om verneombud, gjeldende fra 1. januar 2024
1. Hvis dere er fem eller flere, må dere ha verneombud
Arbeidsmiljølovens § 6-1.1 åpner i dag for at virksomheter med færre enn ti arbeidtakere kan avtale å ikke ha verneombud. Fra 1. januar 2024 endres grensen til fem arbeidtakere. Det betyr at hvis dere er fem eller flere, må dere ha verneombud.
2. Verneombudet skal også ivareta innleide og oppdragstakere
Arbeidsmiljølovens § 6-2.1 får ved nyttår en tilføyelse som sier at verneombudets oppgaver også omfatter innleide arbeidstakere og selvstendige oppdragstakere som utfører arbeid i nær tilknytning til virksomheten.
3. Verneombudet skal ivareta psykososialt miljø
Arbeidsmiljølovens § 6-2. 2 får en ny bokstav f, som presiserer at verneombudet også skal ivareta arbeidstakernes psykososiale miljø.
Nyttige lenker:
Datatrusler mot små helsevirksomheter: En nødvendig bevisstgjøring
Nye krav til ansettelsesavtaler
Hverdagshelten på legekontoret
Tre enkle trinn til å komme i gang med TrinnVis
TrinnVis: kvalitetssystemet for norske helsevirksomheter
Riktig bruk av intern kompetanse gir mindre stress og bedre trivsel
Mindre vikarbruk med bemanningskalenderen
Endringer i regelverket for verneombud