
Medarbeidersamtalen er et nyttig verktøy for god ledelse
En medarbeidersamtale er en viktig, planlagt samtale mellom leder og ansatt – en mulighet for begge parter til å snakke åpent om arbeidshverdagen, mål og utviklingsmuligheter. Gjennomføres samtalen regelmessig, kan den bidra til både økt trivsel, bedre samarbeid og sterkere resultater.
Arbeidsgiver har plikt til å gi ansatte mulighet til å medvirke i prosesser og beslutninger som gjelder egen arbeidsplass. Medarbeidersamtalen er viktig for å sikre god oppfølging og utvikling av den enkelte ansatte, og er også et nyttig verktøy for god ledelse.
Samarbeid og arbeidsmiljø
Hvordan fungerer samarbeidet med kolleger og ledelse? Har den ansatte det bra på jobb – og er det utfordringer som bør løftes fram? Medarbeidersamtalen er et trygt rom for å snakke om det som fungerer, og det som kan forbedres. Samtalen skal gjennomføres i fortrolighet, og tonen bør være åpen og inkluderende. Da skaper man rom for ærlige tilbakemeldinger – som gagner både arbeidsmiljø og utvikling.
Mål og arbeidsoppgaver
Trives den ansatte med dagens arbeidsoppgaver? Er det andre oppgaver han eller hun ønsker å jobbe mer med – eller mindre med? Kanskje er det ønske om mer ansvar, eller nye faglige utfordringer? Enkle justeringer i arbeidshverdagen kan gi stor effekt på både trivsel og ytelse.
Samtalen gir også rom for tilbakemelding fra leder: Oppfylles forventningene? Nås målene? Bruk anledningen til å tydeliggjøre hva som forventes, og hvordan den ansatte kan vokse i rollen.
En god medarbeidersamtale handler om mer enn bare oppgaver og mål. Det er en anledning til å styrke relasjonen mellom leder og ansatt, og legge grunnlaget for videre vekst og trivsel. Sørg for at samtalen er forberedt, strukturert og preget av gjensidig respekt.

Organisering og arbeidshverdag
Er arbeidsmengden tilpasset stillingen? Har den ansatte de ressursene som trengs for å gjøre en god jobb? Undersøk om dagens oppgaver gir mening, om det er nok variasjon, og om det finnes utviklingsmuligheter. Dette handler ikke bare om effektivitet – men også om motivasjon og langsiktig mestring.
Kanskje det er behov for videreutdanning, nye oppgaver eller bedre struktur i arbeidshverdagen? Det er viktig å ha fokus både på det daglige arbeidet som utføres, og den ansattes utviklingsmuligheter på arbeidsplassen i et lengre perspektiv.
Betingelser og utvikling
Arbeidsoppgaver og ansvar endrer seg over tid. Bruk samtalen til å sjekke om betingelsene samsvarer med innsatsen og ansvarsområdet. Hvis lønn og vilkår skal diskuteres, bør dette tas mot slutten av samtalen – etter at andre forhold er gjennomgått. For noen passer det bedre å ta slike forhandlinger i et eget møte.
Litt enklere hverdag? Last ned TrinnVis-appen
Alle på kontoret bør ha appen på sin telefon, den er tilgjengelig på App Store og Google Play – helt gratis for alle TrinnVis-brukere.
Nyttige lenker:
Integrert og personlig bedriftshelsetjeneste
God ledelse for et bedre arbeidsmiljø og økt pasientsikkerhet
Bemanningsverktøy som forenkler driften
Er du klar over at KI-verktøyene dine må registreres?
HMS-kurs for ledere våren 2025
Har du lastet ned den nye TrinnVis-appen?
Husk å starte ferieplanlegging i god tid
Datatrusler mot små helsevirksomheter: En nødvendig bevisstgjøring
Hverdagshelten på legekontoret
Tre enkle trinn til å komme i gang med TrinnVis