
Veien til god ledelse på legekontoret
I 2025 er ledelse i primærhelsesektoren et sentralt tema på flere konferanser og samlinger. Dette er ikke tilfeldig. Med fullt fokus på pasientrettet arbeid, blir ofte interne forhold som oppfølging av ansatte og god organisering nedprioritert. Fokus på god ledelse er essensielt for å sikre en sunn arbeidskultur, redusere stress, og legge til rette for kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet.
Mangelfull organisering er ofte roten til stress. Uklare ansvarsområder og manglende kommunikasjon skaper usikkerhet i arbeidshverdagen. Likevel oppgir mange at de sjelden blir informert om driften eller inkludert i beslutninger. Dette skaper grobunn for stress, ineffektivitet, og i noen tilfeller dårlig arbeidsmiljø. Her har ledere en unik mulighet til å gjøre en forskjell.
Fra forskrift til praksis
Ledelse og kvalitetsarbeid i helse- og omsorgssektoren er ikke bare en forventning – det er et krav. Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten forplikter ledere i helsevirksomheter til å etablere og gjennomføre aktiviteter systematisk. Dette innebærer at ledere må sørge for både effektiv drift og involvering av ansatte.
Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten stiller krav om virksomheten skal «ha oversikt over områder i virksomheten hvor det er risiko for svikt eller mangel på etterlevelse av myndighetskrav og områder hvor det er behov for vesentlig forbedring av kvaliteten på tjenesten og pasient- og brukersikkerheten».
Vanligvis er det hver enkelt behandler som har ansvaret for behandling av egne pasienter. Dette ansvaret kan ikke overføres til andre. Det kan allikevel være hensiktsmessig at én behandler får et spesielt mandat til å passe på at virksomheten som helhet driver faglig forsvarlig.
Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten
Ledere må sikre at virksomheten drives i samsvar med lover og forskrifter, samtidig som medarbeiderne involveres aktivt i arbeidet med styring og kvalitetsforbedring. Gode rutiner for planlegging, gjennomføring, evaluering og forbedring må være på plass for å møte både pasientenes og medarbeidernes behov.
Hvordan skape trivsel og arbeidsglede på legekontoret?
Som leder på legekontoret kan du styrke trivsel og arbeidsglede, noe som samtidig bidrar til økt kvalitet og effektivitet, ved å fokusere på følgende:
- Involvering: Ansatte som føler seg inkludert, opplever større eierskap til driften og økt arbeidsglede. Det gir en mer effektiv hverdag for både ansatte og ledelse.
- Kommunikasjon: Ha regelmessige personalmøter for å dele informasjon, diskutere utfordringer og finne løsninger.
- Tydelig ansvar: Bruk medarbeidersamtaler til å kartlegge ansattes kompetanse og interesser, og tilpass arbeidsoppgaver deretter.
- God organisering: Dokumenterte rutiner, ansvarsområder og oppgaver i et driftssystem som gir forutsigbarhet og struktur.
Å balansere kvalitetsarbeid med trivsel er en kontinuerlig utfordring, men ved å følge forskriftens krav og ta i bruk verktøy som styrker organisering og ledelse, kan helsevirksomheter skape bedre forutsetninger for kvalitet i både pasientsikkerhet og arbeidsmiljø. Svaret ligger i god organisering, tydelig ledelse og en helhetlig tilnærming til kvalitetsarbeidet. Med TrinnVis som drifts- og kvalitetssystem kan du enkelt implementere de ovenstående tiltakene som gir en tryggere og mer effektiv drift.
TrinnVis er et brukervennlig kvalitetssystem som forenkler driften og styrker pasientsikkerheten ved legekontoret. Systemet er utviklet av leger med lang erfaring i samarbeid med Legeforeningen, og hjelper deg å sikre en effektiv og trygg drift som oppfyller alle krav i helse- og omsorgssektoren.
Som medlem i Legeforeningen får du 30% rabatt på TrinnVis-abonnementet.
Nyttige lenker:
Har du lastet ned den nye TrinnVis-appen?
Høsten er høysesong for nye rutiner og gode vaner
Datatrusler mot små helsevirksomheter: En nødvendig bevisstgjøring
Hverdagshelten på legekontoret
Tre enkle trinn til å komme i gang med TrinnVis
TrinnVis: kvalitetssystemet for norske helsevirksomheter
Riktig bruk av intern kompetanse gir mindre stress og bedre trivsel
Mindre vikarbruk med bemanningskalenderen
Nye krav til ansettelsesavtaler
Endringer i regelverket for verneombud
Riktig bruk av intern kompetanse gir mindre stress og bedre trivsel