Dokumenter i TrinnVis

TrinnVis inneholder en mengde skreddersydde maldokumenter, som du kan utforske her. Som TrinnVis-bruker trenger du ikke å forholde deg til alle sammen, fordi systemet filtrerer og tilpasser dokumentene til din virksomhet.

Prøv TrinnVis gratis

Backup og tilbakekopiering

For at viktige opplysninger ikke skal bli borte, må de tas godt vare på. Backup (sikkerhetskopiering) er nødvendig for å sikre mot tap av informasjon og reetablering ved langvarig driftsstans. Lagring av informasjonen må skje på måter som gjør at uvedkommende ikke får tilgang til personopplysninger. Derfor er det viktig å ha gode prosedyrer for både oppbevaring og sletting av data.

Dataansvarlig har overordnet ansvar for jevnlig vurdering av backup ved systemgjennomgang, og for å gi beskjed om tiltak med tanke på å begrense feil.

Hver dag: backup

Det skal tas full backup automatisk av alle data lagret på serveren hver natt som etterfølger arbeidsdag. Hver morgen før pasienter kommer, skal backup-kassetten skiftes og backuploggen kontrolleres.

Hver måned: ekstern lagring

Hver måned skal en av backupkassettene tas ut av vanlig sirkulasjon og lagres i bankboks (for å sikre mot datatap ved total ødeleggelse av serverrommet og brannsikker safe ved legekontoret). Ny kassett merkes tilsvarende den som ble lagret i bankboksen. En liste (logg) over backupkassetter lagret i bankboks oppdateres med dato og hvilken tape som er lagret. Kassetter i bankboks skal merkes slik at det ikke er tvil om at de inneholder personsensitive data.

Hvert halvår: test av tilbakekopiering

Minimum en gang hver 6. måned skal det gjøres en test av at tilbakekopiering (innlegging av backup) fra en av de faktiske backuptapene . Backuptape skal fungere som forventet.

Reparasjon/gjenoppretting av data

Ved feil på lagringsmedia (harddisker, disketter, backuptaper o.l.) som krever at disse sendes til eksterne for gjenoppretting/reparasjon, må det inngås avtale med firmaet om taushetsplikt. Selve forsendelsen må også sikres på forsvarlig måte.

Det er kommet løsninger hvor ekstern databehandler kjører online backup istedenfor at man lokalt bruker kasetter. Prinsippene med daglig backup, test av tilbakekopiering m.m. gjelder også for online backup. Oppgi leverandørens navn, skriv avtale med ekstern databehandler og be om at leverandøren leverer et dokument som beskriver løsningen med risikoanalyse og figurer.

 

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på trinnvis.no for å forbedre brukeropplevelsen, for eksempel slik at du kan slippe å se denne meldingen neste gang du besøker oss.